Ebeveyn yardımı olmadan, kendi başına uykuya dalmak bir bebek için kolay değildir ve çocuğa uyku eğitimi vermek, ebeveyn için de zahmetli ve bol sabır… Ebeveyn yardımı olmadan, kendi başına uykuya dalmak bir bebek için kolay değildir ve çocuğa uyku eğitimi vermek, ebeveyn için de zahmetli ve bol sabır isteyen bir süreçtir.
Yeni doğan bir bebek yaklaşık 45-50 dakika uyanık kalabilir. Bebek büyüdükçe uyanık kalma süresi artıp uyuma süresi azalır. Bebeği uyutmak için maalesef pek çok anne babanın yaptığı hata; kendi kendisine uyuması için bebeğe yardımcı olmak yerine, memede, biberon emerken uyutma ya da kucakta, salıncakta sallayarak uyutmaktır. Bebek, bunları alışkanlık haline getirirse bu alışkanlığı bıraktırmak çok daha zahmetli olacaktır.
Eğer bebeğiniz kucakta yada sallanarak uyumaya alıştıysa hemen vazgeçmeyin. Hala bebeğinize uyku eğitimi verebilirsiniz.
Uzmanlar doğumdan itibaren bebeğinizi dikkatlice izleyerek, ağlatmadan ve yanlış alışkanlıklar edinilmeden, bebeğinize uyku eğitimi verebileceğinizi, uyku arakadaşının da bu konuda size ve bebeğinize yardımcı olacağını belirtiyorlar. 4. aydan itibaren uyku arkadaşı kullanarak bebeğinize uyku eğitimi verilebilirsiniz.

Uyku arkadaşlarının amacı;

Bebeğinizin sarılıp rahatlaması, Kendini güvende hissetmesi ve Huzurlu bir şekilde uykuya dalmasına yardımcı olmaktır.
Bebeğiniz bu nesneleri; suratına sürerek, koklayarak ya da bu nesnelere sarılıp küçük uçlarıyla oynayarak kendi kendisini sakinleştirir.
Bebeğinizi uyku arkadaşına alıştırmanın ilk ve en önemli kuralı; uyku arkadaşını bebeğinize sadece yatakta vermektir. Bebeğiniz sadece uyuyacağı zamanlarda uyku arkadaşını görmelidir. Uyuyacağı zaman uyku arkadaşını bebeğinizin yanına yatırıp, uyandığında almak bebeğinizin uyku arkadaşıyla uykuyu eşleşletirmesini sağlayacaktır. Bebeğiniz pusette ya da başka bir yerde uyuyacaksa da uyku arkadaşını uykudan önce bebeğinizin eline vermek, uyanınca almak gerekir.

Share: