Çocuğunuz Oyunlarda Hep Kazanmak Mı İstiyor?

Her oyunda hep o mu kazanmalı? Kaybettiğinde üzülen hep çocuğunuz mu oluyor. O zaman bu makaleyi dikkatlice okuyun ve nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda size yardımcı olsun…

Oyunlarda sürekli kazanma isteği hemen hemen her çocuğun yaşadığı baskın bir duygu. Özellikle okul öncesi çocuklarda oynadığı oyunları kazanmak kendini kanıtlama ve anne-babayı memnun etme aracı olarak da görüldüğü için çok daha önemli bir durum haline gelebiliyor. Çocukların kendine güven duygusunun oluşumunda kazanma duygusunu tatmaları gerekmektedir. Buradaki önemli nokta ise şudur; kazanma duygusunu yaşarken, kaybetme duygusunu da yaşayarak her iki duyguyu da öğrenebilmeleridir.

Doğru-yanlış gibi kavramları 4-5 yaş aralığında oturtabilen çocuklar, ancak 10-11 yaş civarında adil olmayı net olarak oturtabiliyorlar. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren rekabet, kazanma ve kaybetme gibi duyguları anne babalar çocuklarına öğretebilirler.

Bakın bu duyguların neler olduğunu ve bu duyguları nasıl doğru yönetebileceğini çocuklarınıza hangi yöntemlerle öğretebilirsiniz?

Rekabet içeren oyunlara, basit oyunlarla başlayın 

Çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun oyunları oynamayı seçerek işe başlayın. Çocuğunuzun kurallarını anlayabileceği, oynamayı becerebileceği oyunlar seçin. Sürekli kaybedeceği, yapamayacağı zor oyunlar çocuğunuzu hırçınlaştırarak tekrar oynamak istememesine sebep olabilir. Bol bol basit oyunlarla pratik yapın. Böylece çocuğunuz oynadığı oyunu başardığını görecek hem de oynarken eğlenecektir. Zaman içinde çocuğunuzla daha zor oyunlara geçebilirsiniz.

Kaybedince nasıl davranılacağını sizden öğrensin

Çocuğunuzla oynadığınız oyunlarda kaybeden taraf siz olursanız, normal davranın. Kaybetmenin dünyanın sonu olmadığını ona hareketlerinizle anlatın. Hatta tekrar oynamayı teklif edin.

Kurallara uymanın öneminden bahsedin

Çocuğunuz oyun oynarken kazanmak için kendisine göre kuralları değiştirmek ya da yeni kurallar koymak isteyebilir. Bunun doğru olmadığını her oyunun kendine ait kuralları olduğunu ve oyuncuların bu kurallara ekleme ve çıkarma yapamayacağını anlatın. Eğer herkes istediği kuralları koyarsa oyun oynamanın mümkün olmayacağından bahsedin.

Kaybederse olumsuz söz ve hareketlere izin vermeyin

Oynadığınız oyunu çocuğunuz kaybettiğinde, sözle veya hareketleriyle sinirli ve negatif tutumlar sergilemesinin doğru olmadığı hakkında çocuğunuzu uyarın. Kırıp dökmek gibi, oyunu bozmak gibi, oynadığı kişilere vurmak ya da hile yapmak gibi yolların doğru olmadığını anlatın.

Çocuğunuza kaybetme duygusuyla mücadele etmeyi öğretin

Herkesin her zaman kazanamayacağını, kazanmak kadar kaybetmenin de doğal olduğunu sık sık hatırlatın. Bir oyun oynarken önemli olanın, elinden geleni, kurallara uyarak ve dürüst şekilde yapmak olduğunu söyleyin.

Doğru odak noktası oluşturun

Çocuğunuza oyun oynamayla ilgili doğru odak noktasının “eğlenmek” olduğunu söyleyin. Kazanmak ya da kaybetmekten ziyade eğlenmeye ve oyunun tadını çıkarmaya yönlendirin.

Çocukların en büyük ve en önemli öğrenme araçları oyun. Oyun biz anne babaların elindeki çok büyük bir güç aslında. Çocuklarımıza oyunla neyin doğru neyin yanlış olduğunu öğretebiliriz. Şüphesiz oyun oynamayı öğretmek de aslında hayatta sıklıkla karşılaşacağı durumlarda ne yapması gerektiğinin pratiğini yaptırmak demek aslında. Kazanan ya da kaybeden taraf olmanın ne demek olduğunu her iki durumda da doğru duygu yönetiminin nasıl olması gerektiğini öğretmek son derece önemli.

Share: